Mislav Šutalo

utorak, 19.10.2010.

Osnovni podaci

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike rođen je 17. listopada 1970. u Zagrebu, gdje završava osnovnu školu i MIOC te diplomira 1995. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

1991. bio je dragovoljac, odlikovan Spomenicom domovinskog rata, nikada nije tražio da ostvari status branitelja te ga nema u nikakvim popisima.

Kao diplomirani inženjer elektrotehnike smjera radiokomunikacije zapošljava se u tadašnjem HPT-u zajedno sa stotinjak drugih mladih inženjera na razvoju prve hrvatske GSM mreže. U početku na poslovima izgradnje.

Budući da je uskoro čitav odjel razvoja GSM-a napustio Hrvatsku i otišao u Dallas raditi na razvoju aplikacije za projektiranje mobilnih sustava odluči napustiti terenski posao i javlja se na stručno interesantije radno mjesto, ali financijski nezahvalnije. S njim teren napušta još samo jedan inženjer. Njih dvojica zajedno s novozaposlenim inženjerima formiraju nukleus budućeg odjela za planiranje pokretnih mreža.

Infrastruktura, osnovna topologija mreže, mobilnih komunikacija koju je HT izgradio u razdoblju od 1998. do 2000. godine i danas unutar grupe Deutsche Telekoma predstavljaju primjer efikasne mreže jer T-HT mreža ima najbolje osobine što se vidi na redovitim usporednim testovima unutar DT grupe.

U veljači 1999. godine obustavljene su određene investicije u mreži te sastavlja peticiju i upućuje je Upravi i Nadzornom odboru nakon čega se problemi otklanjaju, a Mislava imenuje na položaj direktora Sektora za planiranje i izgradnju pokretnih mreža.

Nakon pisanja predstavke 31.siječnja 2000. godine resornom ministru dobiva izvanredni otkaz. Obraćanje ministru bilo je nužno zbog nepoštivanja Ugovora o ostvarivanju koncesije kojim se štitio državni interes te je Mislav morao pisati resornom ministarstvu nakon što je tri puta pisao Upravi. Prema obrazloženju otkaza Mislav je počinio zloupotrebu položaja i prekoračenje ovlasti na način da se obratio resornom ministarstvu čime je HT-u nanio materijalnu štetu i smanjio ugled.

Vrhovni sud 2009. godine presuđuje da je otkaz nezakonit, a Županijski sud odbija vratiti Mislava na posao. Županijski sud tumači da je presuđeno slijedeće; da je otkaz nezakonit, da nema sudskog raskida ugovora o radu i da nema povratka na posao. Takva mogućnost ne postoji u Zakonu o radu.

Svoja saznanja o organiziranom kriminalu i korupciji koja prati telekomunikacijski sektor u Republici Hrvatskoj Mislav je u više navrata podijelio s USKOK-om.

2004. godine okuplja 60 stručnjaka koji se uz podršku domaćih gospodarstvenika, vrhunskih hrvatskih sporatša i hrvatske dijaspore iz Grupe 100 javljaju na natječaj za trećeg mobilnog operatora u Hrvatskoj. Projekt je nazvan Croatia Mobile.

Projekt Croatia Mobile na natječaju diskavalificira ista osoba koja je bila član Uprave HT-a koja je Mislavu dala nezakonit otkaz, a koncesiju dodjeljuju projektu kojeg je vodio lokalni prevarant Borislav Škegro. Zbog nezakonitosti oko dodjele koncesije Mislav vodi postupke s ciljem kažnjavanja odgovornih osoba i ispravljanja nepravde.

Mislav Šutalo je obiteljski čovjek. Oženjen otac četvero djece, ima dvije kćeri i dva sina. Uvjeren je da odlično kuha i voli bicikl i kajak.




- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #